Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

OKAERI PROJECT

Πριν από 7 περίπου μήνες ήρθε μέσω διαδικτύου στα χέρια μας μια ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στο OKAERI PROJECT. Μια ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους βιβλιοδέτες παγκοσμίως να φτιάξουν από ένα έως 6 χειροποίητα άλμπουμ τα οποία θα δίνονταν ως δώρο στους πλημμυροπαθούντες από το τσουνάμι που έπληξε πέρυσι την Ιαπωνία.
Ψάχνοντας για περισσότερες λεπτομέρειες, μάθαμε ότι το Tokyo bookbinding club, με αφορμή τις φωτογραφίες που βρέθηκαν στη λάσπη ,που κατέκλυσε ολόκληρες περιοχές, ζητάει εν είδη δωρεάς και φιλανθρωπίας να σταλούν χειροποίητα άλμπουμ συγκεκριμένων προδιαγραφών.
Οι φωτογραφίες είχαν συλλεχθεί τον πρώτο καιρό μετά το τσουνάμι και αμέσως αξιολογήθηκαν ως  "αντικείμενα μνήμης". Η διαδικασία συντήρησής τους δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς το υλικό είχε μουλιάσει σε θαλασσινό νερό, λάσπη, απόβλητα και λάδι. Πολλά από τα άλμπουμ είχαν ήδη μουχλιάσει. Έπρεπε η κάθε φωτογραφία να αποκολληθεί από τη χάρτινη βάση, να πλυθεί και να συντηρηθεί με διαφορετικό τρόπο, αφού ποικίλουν και οι φθορές.
Περισσότεροι από 250 άνθρωποι από 14 διαφορετικές χώρες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Η λίστα συμπεριλαμβάνει βιβλιοδέτες, συντηρητές, καλλιτέχνες. Προτού τα άλμπουμ γεμίσουν με φωτογραφίες και δοθούν σαν δώρα σ'εκείνους που οι φωτογραφίες ανήκουν, θα διοργανωθούν δύο εκθέσεις στο Iwate Museum of Art (3-25 Μαρτίου) και στο Ofunato Civic Cultural Center (5-8 Απριλίου).

okaeriDM

Σε αυτή τη συγκινητική διοργάνωση συμμετέχω κι εγώ με ένα άλμπουμ διαστάσεων 14cm x 18cm και με μεταβλητό πάχος ράχης 1,8- 2,5cm.



Η τεχνική θυμίζει βιβλιοδεσία ακορντεόν. Κάθε δίφυλλο εσωτερικά στερεώνεται και σε μια ακμή από τις πτυχώσεις του εξώφυλλου με τη βοήθεια κλωστής και υποστηριζόμενο από λωρίδα δέρματος. Η λωρίδα αυτή διατρέχει όλο το πλάτος του άλμπουμ και κλείνει μπροστά με σούστα. 

  Το μόνο άλλο υλικό εκτός από το δέρμα, την κλωστή και το κούμπωμα είναι το χαρτί : μαύρα φωτογραφικά χαρτιά και απλό λευκό ρυζόχαρτο στο εσωτερικό, βαρύ πράσινο χαρτί για το εξώφυλλο.
 Οι τρύπες στο εξώφυλλο επιτρέπουν να δει κανείς το υποκείμενο χαρτί που "φυλακίζεται" ανάμεσα στο εξώφυλλο και το πρώτο μαύρο φύλο με "αυτιά". Ανάλογα με το γούστο και τη διάθεση του ιδιοκτήτη το χαρτί αυτό μπορεί να αλλάζει. Η επιλογή που έχω προσφέρει είναι ανάμεσα στο πρώτο μαύρο χαρτί, τρεις χειροποίητες μαρμαρόκολλες και ένα χαρτί-καθρέφτη.



Στο blog του booklab8 μπορεί κανείς να δει δύο ακόμη άλμπουμ που έστειλαν μέλη της ομάδας.



Photos by Ake Michra



Φωτογραφίες από την έκθεση στο Iwate Museum of Art (3-25 Μαρτίου) 

                                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου