Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Συμμετοχή στην έκθεση PARIS RELIE - Ta fleur de lys d'antan

Τον περασμένο χειμώνα έμαθα για την έκθεση που διοργανώνει η A.R.A. France "PARIS RELIE, LE PARIS DES RELIEURS CONTEMPORAINS - Βιβλιοδετημένο Παρίσι, το Παρίσι των σύγχρονων βιβλιοδετών".
Σύμφωνα με την πρόσκληση που έκαναν σε βιβλιοδέτες ανά τον κόσμο (και σε ελεύθερη δική μου μετάφραση) :
Από τις 17 Δεκέμβρη 2012 έως τις 10 Γενάρη 2013
Στο δημαρχείο του 6ου τμήματος του Παρισιού, στο  Salon du Vieux Colombier 
Διεθνής έκθεση, ανοιχτή σε επαγγελματίες ή ερασιτέχνες βιβλιοδέτες παγκοσμίως, μέλη/ μη μέλη της ARA.
Αυτή η έκθεση θα είναι ένας φόρος τιμής στους βιβλιοδέτες στο Παρίσι, μια πόλη που έχει εμπνεύσει  πολυάριθμους συγγραφείς, ποιητές, ζωγράφους, γλύπτες, χαράκτες, φωτογράφους, αρχιτέκτονες, ιστορικούς και κοινωνιολόγους.
Η ποικιλία των έργων που έχουν εκδωθεί για το Παρίσι, προσφέρει στους συμμετέχοντες πολλές δυνατότητες επιλογής του βιβλίου τους. Κανένας περιορισμός μεγέθους.


Στη Γαλλία δεν έχω βρεθεί  ποτέ, αλλά το Παρίσι φαίνεται να λειτουργεί σαν πηγή έμπνευσης ακόμη και από μακριά.

Ένα από τα αρχικά προβλήματα όταν συμμετέχει κανείς σε μια οποιαδήποτε έκθεση καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας είναι η επιλογή του βιβλίου. Θα είναι ένα βιβλίο συλλεκτικό; Μία πολύ καλή έκδοση με χαρακτικά; Ένα μυθιστόρημα; Ποίηση;
Ένα φωτογραφικό λεύκωμα ήταν η απάντηση στη δική μου αναζήτηση.

Το επόμενο θέμα που προκύπτει τελευταία στο δικό μου μυαλό, είναι πώς θα μπορέσω να παρουσιάσω κάτι πολύ φρέσκο και που να αντιπροσωπεύει την σύγχρονη εικόνα της χώρας μου. Εδώ μπαίνει στην ιστορία η Ake Michra. Φίλη και άνθρωπος με πολλά ταλέντα, ασχολείται και με τη φωτογραφία. Η δική μου ερώτηση ήταν εάν έχει φωτογραφικό υλικό από το Παρίσι - ώστε να στήσουμε ένα βιβλίο. Η απάντησή της ήταν να βγάλει εισιτήρια, να πάρει τον καλό της φίλο Δημήτρη Δημητριάδη και να πάνε για τρεις μέρες στο Παρίσι, τον περασμένο μόλις Απρίλη. Οι δυο τους, με μπούσουλα το υλικό που έφερε φρέσκο πίσω η Ake, έφτιαξαν μια υπέροχη ιστορία και να! μέσα σε ένα μήνα είχαμε την πρώτη ύλη από την οποία φτιάχνονται τα βιβλία, εικόνες και κείμενα και μάλιστα στα γαλλικά σε μετάφραση του Δημήτρη. Η δική μου φίλη Εύη Γεωργακοπούλου μπήκε στην ιστορία μόλις τον Μάη. Γραφίστρια με μοντέρνα ματιά, έστησε το έντυπο - υπό αντίξοες συνθήκες πίεσης χρόνου. Στα μισά του Ιούνη, με περισσή συγκίνηση, τα δέκα αντίτυπα του βιβλίου μας - του παιδιού μας-έφτασαν στα χέρια μας τυπωμένα από τον Γιώργο Χίμο (XIMOS PRINT).  Όμορφο και λυρικό, το αποτέλεσμα καλής συνεργασίας σε δύσκολους καιρούς και το όνομα αυτού : "Ta fleur de lys d'antan", σε ελληνική μετάφραση "Ο αλλοτινός γαλλικός σου κρίνος"

Για μένα όμως τώρα άρχιζε η πορεία της δημιουργίας. Το καινούριο μας παιδί χρειαζόταν να του ράψω μια ωραία φορεσιά.
Ενώ συχνά στην καθημερινότητα το ζητούμενο είναι να δώσεις στο βιβλίο τη μορφή που ζητά ο πελάτης, σε εκθέσεις βιβλιοδεσίας καλείσαι να δημιουργήσεις ένα άρτιο τεχνικά  και αισθητικά βιβλίο, ένα έργο τέχνης.
Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά :  Τι υλικό να χρησιμοποιήσω; Ποια τεχνική βιβλιοδεσίας ταιριάζει καλύτερα στο συγκεκριμένο βιβλίο; Διακόσμηση; Μερικές φορές οι απαντήσεις έρχονται εύκολα, άλλες πάλι φορές μας δυσκολεύουν σε σημείο που δεν περιμέναμε.
Ο "κρίνος" μας θα είχε σίγουρα στη διακόσμηση το γαλλικό κρίνο, που άλλωστε αποτελεί και κοινό διακοσμητικό μοτίβο στη βιβλιοδεσία κυρίως τη γαλλική αλλά και την παγκόσμια.Τα υπόλοιπα ερωτήματα απαντήθηκαν με περισσότερη δυσκολία αυτή τη φορά. Ευτυχώς η υπέροχη φωτογραφία της  Άκε που με γοήτευσε και το "πέρασμά" μου από σύντομη μαθητεία στη χαρακτική βοήθησαν στο να βγει το αποτέλεσμα που ακολουθεί.
Το βιβλίο συνοδεύεται από τρίπτυχη θήκη.

Η φωτογραφία που αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης (φόντο),
το λινόλεουμ αποτελεί μήτρα από την οποία αποτυπώθηκαν τα εξώφυλλα και πάνω του κύλινδρος χαρακτικής (δεξιά),
θήκη για καρτ-ποστάλ (πάνω κέντρο),
εξώφυλλο βιβλίου (κάτω αριστερά).
Για το εξώφυλλο χρησιμοποιήθηκε στυπόχαρτο και η αποτύπωση έγινε με αραιωμένο υδατοδιαλυτό μελάνι και ασημόσκονη αγιογραφίας.
Διάφορες εκδοχές του βιβλίου. Δέθηκαν επτά από τα δέκα αντίτυπα.
Το βιβλίο ανοιχτό μπροστά στη θήκη του.
Το βιβλίο ανοιχτό μπροστά στη θήκη του.
Η θήκη κλειστή.
Καθώς το βιβλίο περιγράφει μια βόλτα στο Παρίστι, ένα είδος journal και προσωπικού ταξιδιωτικού οδηγού,
η θήκη πήρε τη μορφή τσάντας.

Όταν ανοίξει μπορεί να γίνει και αναλόγιο, χωρίς να βγει το βιβλίο από τη θήκη.
Εσωτερικά το τρίπτυχο φέρει μικρότερες θήκες για:
cd (επιπλέον φωτογραφικό υλικό πλαισιωμένο από  το  μουσικό θέμα  της Άκε),
σημειωματάριο, καρτ-ποστάλ και μολύβι. 
Η θήκη σε πλήρη ανάπτυξη.

Η θήκη, το βιβλίο με δύο διαφορετικές εκδοχές εξωφύλλου, καρτ- ποστάλ.

Η θήκη, το βιβλίο με δύο διαφορετικές εκδοχές εξωφύλλου, καρτ- ποστάλ, θήκες για τις κάρτες.
Λεπτομέρεια του χαρακτικού.

Δείτε τις συμμετοχές μελών του booklab8 στην έκθεση εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου